کم کاری تیروئید در بارداری چیست و چگونه درمان می شود؟ این درمان یکی از مهمترین اقداماتی است که می بایست در این دوران حساس پیگیری شود. تیروئید هورمون های مورد نیاز برای رشد جنین را ترشح می کند. اگر این هورمون ها در بدن مادر به اندازه کافی ترشح نشوند، جنین نمی تواند رشد مساعدی را از نظر مغز و اعصاب داشته باشد. بارداری تاثیر قابل توجهی بر عملکرد تیروئید دارد. غده تیروئید در بارداری به میزان زیادی هورمون ترشح می کند تا نیاز بدن مادر و جنین را برآورده کند. در این مطلب قصد داریم از تجربیات بهترین متخصص غدد تهران دکتر مهران زمان زاده بهره بگیریم و بیشتر به این موضوع بپردازیم.
علائم کم کاری تیروئید در بارداری
افزایش وزن
خستگی یا بی حوصلگی
یبوست
احساس سرما
افسردگی
خشکی پوست و مو
علل کم کاری تیروئید در بارداری
شایع ترین علت کم کاری تیروئید در دوران بارداری کمبود ید است. در برخی مناطق ید به میزان کافی یافت نمی شود و این موضوع به نوبه خود موجب کم کاری این غده می شود. از دیگر دلایل بروز چنین مشکلی بیماری هایی مانند تیروئیدیت است.
عوارض کم کاری تیروئید در بارداری
در طول سه ماهه اول، جنین قادر به تولید هورمون های تیروئید نیست. بنابراین برای رشد عصبی به هورمون های تیروئید مادر نیاز دارد. در زنان باردار کم کاری تیروئید در حاملگی خطرناک است و اگر درمان نشود، می تواند منجر به عوارضی برای مادر و جنین شود. عوارض آن برای مادر عبارتند از:
فشار خون بارداری
دیابت بارداری
جفت شکمی
خونریزی پس از زایمان
عوارض برای جنین نیز به ترتیب عبارتند از:
سقط جنین
زایمان زودرس
مرده زایی
وزن کم هنگام تولد
تأثیر مخرب بر رشد عصبی جنین
عوارض درمان نکردن کم کاری تیروئید در بارداری
وزن کم نوزاد هنگام تولد
تولد زودرس
مرده زایی
مرگ نوزاد اندکی پس از زایمان
کوتولگی نوزاد
ناهنجاری های فکری نوزاد
رشد ضعیف سیستم عصبی
مشکلاتی در حافظه
ناتوانی در یادگیری
افزایش خطر ابتلا به اوتیسم
مشکلات مربوط به پردازش دیداری از محیط
مشکلاتی در مهارت های حرکتی
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
داشتن بیماری های زمینه ای مانند گواتر، نقص ایمنی یا اختلال در سیستم ایمنی بدن می تواند موجب کم کاری تیروئید در دوران بارداری شود. شما زمانی باید به متخصص غدد و داخلی مراجعه کنید که یکی از علائم زیر را داشته باشید:
سن کمتر از ۳۰
چرخش سر و گردن
سقط مکرر
زایمان زودرس
بارداری چند قلویی
ناباروری
چگونگی درمان کم کاری تیروئید در بارداری
درمان کم کاری تیروئید در حاملگی با استفاده از دارو، رژیم غذایی و استفاده از مکمل های دارویی انجام می شود. البته برای برخی مادران می توان این مشکل را به جای درمان تا وضع حمل مادر کنترل کرد. تغییر در سبک زندگی می تواند به کم کاری تیروئید مادر کمک کند.
مادرانی که سطح TSH آنها در خون بیش از 10 میلی لیتر در سه ماه اول بارداری باشد، می بایست تحت درمان قرار گیرند. وقتی سطح این فاکتور در خون مادر کمتر از 2.5 میلی لیتر شده باشد، نیاز به درمان با لووتیروکسین می باشد. در صورتی که سطح TSH در خون مادر بین 2.5 الی 10 میلی لیتر باشد، می بایست برای درمان دارو تجویز شود. روش های درمانی استاندارد برای مدیریت کم کاری تیروئید مادر عبارتند از:
افزایش دوز داروهای تیروئید
پیروی از رژیم کم کاری تیروئید
مصرف ویتامین های دوران بارداری با کیفیت بالا
سوالات متداول
کم کاری تیروئید در حاملگی بیشتر موجب نقص مادرزادی می شود.
در طول ۱۸ الی ۲۰ هفته اول بارداری، جنین هورمون تیروئید خود را تولید نمی کند و برای آن به مادر متکی است.
کم کاری تیروئید لزوماً به معنای بارداری پرخطر نیست. مگر اینکه این بیماری درمان نشده باشد. تا زمانی که مقدار زیادی غذاهای غنی از ید مصرف می کنید یا ویتامین های دوران بارداری را مصرف کنید، کم کاری تیروئید دلیلی برای نگرانی نیست.
کلام پایانی
کم کاری تیروئید در حاملگی یکی از مشکلاتی است که مادران با ان روبرو می شوند. این مشکل همانند پرکاری تیروئید می تواند برای مادر و جنین خطرساز شود. البته در صورتی که خفیف باشد نمی تواند برای جنین و مادر خطری داشته باشد.
در صورت تشخیص پزشک برای درمان با استفاده از دارو، نگران عوارض داروها نباشید. چرا که پزشک این داروها را با درصد کمتری برای مادر تجویز می کند. علاوه بر این وضعیت جنین نیز به طور مرتب مورد بررسی قرار می گیرد.