آشنایی با غدد درون ریز بدن

آشنایی با غدد درون ریز بدن

بدن ما در طول دوره زندگی مجموعه ای از دگردیسی ها را پشت سر می گذارد. دستگاه غدد درون زیر شامل غده هایی می باشد که به طور مستقیم به داخل خون ترشح می شوند و پیوسته در حال فعالیت می باشد. تا این تغییرات را برنامه ریزی کند. همراه با رشد و بلوغ جنسی این سیستم تمام فعالیت های بدن مانند ریتم قلب و خواب و … را تحت تاثیر قرار می دهد و تنظیم می کند و نفوذ خود را بر روی تک تک سلول های بدن اعمال می کند.

غدد درون ریز شامل چه غده هایی می باشد؟

دستگاه درون ریز برای انجام فعالیت خود از تعامل سه ویژگی استفاده می کند که شامل غدد، هورمون ها و میلیون ها گیرنده می باشد. به طور کلی چندین غده تولید کننده هورمون وجود دارد. سه غده در مغز و هفت غده دیگر در بدن که هر کدام از چندین رگ خونی تشکیل شده است که از آنها موادی را استخراج می کنند تا ده ها هورمون تولید شود. سپس هورمون ها در مقادیر کوچک به بیرون پمپاژ می شوند و معمولا به جریان خون وارد می شوند.

عملکرد غدد درون ریز بدن

زمانی که هورمون ها از غدد مختلف بدن ترشح شد، باید مجموعه ای از سلول های هدف را پیدا کنند تا باعث ایجاد تغییرات خاصی شوند. برای پیدا کردن اهداف خود، گیرنده ها به آنها کمک می کنند. گیرنده ها پروتئین های مخصوصی هستند که داخل یا روی سطح سلول هستند. این گیرنده ها وقتی هورمون های خاصی از کنار آنها رد می شوند به آنها می چسبند. زمانی که این اتفاق می افتد، ترکیب هورمون گیرنده طیفی از اثرات را آغاز می کند که فرآیندهای خاصی را از داخل سلول ها افزابش یا کاهش می دهند تا نحوه رفتار سلول را تغییر دهند و با قرار گیری سلول در معرض هورمون ها، دستگاه درون ریز تغیراتی در مقیاس بالا در سراسر بدن ایجاد می کند.

علائم پرکاری تیروئید چیست؟

غده تیروئید

غده تیروئید دو هورمون تولید می کند که بدوتیرونین و تیروکسین نام دارد. این هورمون ها به اکثر سلول های بدن می روند و در آنجا بر روی سرعت مصرف انرژی سلول ها تاثیر می گذارند و سرعت تنفس، تپش قلب، دمای بدن و فرآیند هضم غذا را تنظیم می کند. پرکاری و کم کاری تیروئید هم به دلیل میزان ترشح غده تیروئید می باشد. زمانی که هورمون تیروئید بیش از حد ترشح شود فرد دچار ضربان قلب کند، خستگی و افسردگی می شود اما اگر بیش از حد تولید شود فرد دچار کاهش وزن بی خوابی و کج خلقی می شود.

انواع غدد تیروئیدی را بشناسید

ترشح هورمون در دوران بلوغ

آشناترین و آشکارترین اثرات هورمون ها در زمان بلوغ است. یک تصور غلط در مورد دستگاه درون ریز این است که یک سری هورمون هایی وجود دارد که منحصرا زنانه یا مردانه هستند. در واقع مردان و زنان هورمون استروژن و تستسترون ترشح می کنند که صرفا مقدار آن متفاوت است. هنگام بارداری در خانم ها این دو هورمون بسار موثر است . در کنار آن نیز بیش از ده هورمون دیگر که رشد جنین را تضمین می کنند که تولد نوزاد ، امکان پذیر شود و به مادر کمک می کند تا به نوزاد خود شیر دهد.

آشنایی با غدد درون ریز بدن
آشنایی با غدد درون ریز بدن

تاثیر هورمون بر خلق و خو

به این دلیل که هورمون ها می توانند روی تولید مواد شیمیایی خاصی در مغز تاثیر بگذارند، دوره های تغییر هورمونی با نوسانات خلقی همراه است. در واقع رفتار ما به شکل مشترک توسط انواعی از اثرات شکل می گیرد. هورمون ها و عوامل محیطی بر روی عملکرد اصلی دستگاه درون ریز تاثبر می گذارد که مسئول تنظیم فرآیندهای بدنی ما است نه کنترل ما. گاهی اوقات بیماری ها، استرس و حتی رژیم غذایی می تواند این عملکرد تنظیم کننده را مختل کند و مقدار هورمون هایی که غدد ترشح می کنند یا شکل واکنش سلول ها را تغییر می دهند.

نتیجه گیری

در اکثر مواقع دستگاه درون ریز می تواند بدن ما را در حالت تعادل حفظ می کند و از طریق تنظیم همیشگی آن تغیراتی را ایجاد می کند که نهایتا به ما کمک می کند شخصی شویم که هستیم.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *