آلدوسترونیسم اولیه یک نوع اختلال هورمونی است که باعث بالا رفتن فشار خون میشود. این بیماری اغلب علائم واضحی از خود نشان نمیدهد اما به طور کلی اولین نشانه، معمولا فشار خون بالا میباشد. اگر احساس کردید که فشار خون شما بالاست، حتما به متخصص بیماری های غدد داخلی مراجعه کنید.
اختلال هورمونی آلدوسترونیسم اولیه چیست؟
زمانی آلدوسترونیسم اولیه رخ میدهد که غدد فوق کلیوی، هورمونی به نام آلدوسترون تولید کرده تا باعث متعادل شدن سدیم و پتاسیم در خون شود. اما تولید زیاد این هورمون میتواند باعث از بین رفتن پتاسیم و سدیم در خون شده و این عدم تعادل سبب میشود بدن، آب زیادی در خود نگه داشته و باعث افزایش و بیماری فشار خون شود.
علائم آلدوسترونیسم اولیه
علاوه بر فشار خون بالا، آلدوسترونیسم باعث کاهش پتاسیم میشود که در صورت بروز این مسئله با موارد زیر روبرو خواهید شد:
- نیاز مکرر به ادرار
- تشنگی بیش از حد
- سر درد
- خستگی
- ضعف
- گرفتگی عضلات
علت آلدوسترونیسم اولیه
رشد خوش خیم در غده فوق کلیوی و بیش فعالی هر دو غده فوق کلیوی، از دلایل رایجی هستند که میتوانند باعث افزایش بیش از حد آلدوسترون شوند. اما علل نادر دیگری مانند رشد سرطانی در لایه بیرونی غده فوق کلیوی و بیماری ارثی که باعث فشار خون بالا شده، نیز برای آلدوسترونیسم اولیه وجود دارد.
عوارض آلدوسترونیسم اولیه
همان طور که در بالا اشاره کردیم آلدوسترونیسم اولیه باعث افزایش فشار خون و کاهش سطح پتاسیم خون شده که فشار خون بالا به صورت مداوم سبب بروز مشکلات سکته مغزی، بیماری کلیه یا نارسایی کلیه و حمله قلبی میشود. علاوه بر این سطح پتاسیم پایین نیز عوارضی مانند ضعف، گرفتگی عضلات، ضربان قلب نامنظم و تشنگی بیش از حد دارد.
زمان مراجعه به پزشک
زمانی که با یکی از موارد زیر مواجه شدید حتما به بهترین متخصص داخلی تهران مراجعه کرده تا بهترین روش درمانی را شروع کنید.
- فشار خون بالا و سطح پتاسیم پایین
- داشتن سابقه خانوادگی آلدوسترونیسم اولیه
- فشار خون بالا و رشد یکی از غدد فوق کلیوی شما
- فشار خون بالا و آپنه انسدادی خواب
- داشتن سابقه خانوادگی فشار خون یا سکته در سن کمتر از 40 سال
تشخیص آلدوسترونیسم اولیه
بعد از این که هر یک از علائم بالا را داشتید و به پزشک مراجعه کردید، پزشک در ابتدا آزمایش آلدوسترون رنین را انجام داده و در صورت ابتلای فرد به آلدوسترونیسم اولیه برای تایید تشخیص نیاز به انجام آزمایشاتی دیگر است که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:
سی تی اسکن شکمی
آزمایش خون وریدی آدرنال
آزمایش مصرف نمک
درمان آلدوسترونیسم اولیه
درمان آلدوسترونیسم اولیه به علت بروز آن بستگی دارد. هدف درمان بازگردانده شدن سطح آلدوسترون به حالت عادی یا جلوگیری از تاثیر آلدوسترون میباشد.
داشتن رژیم غذایی سالم بعد از مشورت با پزشک، رسیدن به وزن متعادل همراه با ورزش، ترک سیگار و داشتن سبک زندگی سالم مواردی است انجام آن ها برای پایین نگه داشتن فشار خون و حفظ سلامتی ضروری است.
علاوه بر موارد فوق برای درمان تومور غده آدرنال میتوان با استفاده از جراحی اقدام به برداشت غده کرده و با این عمل امکان بازگشتن فشار خون، پتاسیم و آلدوسترون خون به حالت عادی وجود دارد. برای درمان از داروهای مسدود کننده آلدوسترون به نام آنتاگونیست های گیرنده مینرالوکورتیکوئید نیز میتوان استفاده کرد.