اختلالات هورمونی در زنان چه عوارضی دارد؟ آیا می دانید اختلالات هورمونی در زنان باعث بروز چه علائمی می شود؟ بانوان بسیاری در طول عمر این اختلالات را تجربه می کنند. در واقع بسیاری از بیماری ها نظیر سندرم تخمدان پلی کیستیک، اختلالات قاعدگی و حتی یائسگی همگی به دلیل تغییرات در سیستم هورمونی زنان ایجاد می شوند. این شرایط اغلب ممکن است با تغییرات متابولیک همراه باشد. همچنین ممکن است بر توانایی شما برای باردار شدن نیز تأثیر بگذارد. اگر می خواهید در اینباره بیشتر بدانید، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
منظور از اختلالات هورمونی زنانه چیست؟
هورمون ها به نوعی پیام رسان های شیمیایی بدن شما هستند. زمانی که مقدار هورمون در بدن شما خیلی زیاد و یا خیلی کم باشد، شما دچار اختلالات هورمونی شده اید. اختلالاتی هورمونی در نتیجه افزایش سن نیز به وجود می آید که این یک امر طبیعی است.
چرخه تغییرات اختلالات هورمونی زنان به طور طبیعی مراحل زیر را سپری می کند:
- دروارن بلوغ
- دروارن بارداری
- دوران شیردهی
- دوران یائسگی
بنابراین دراین دوران به طور طبیعی شما نشانه هایی از تغییر هورمون خواهید داشت. بانوان در فزایش سن یائسه می شوند که این مورد سطح هورمون های آن ها را تغییر می دهد. اما سایر اختلالات هورمونی که تاثیرات گسترده ای در بدن دارد، نیاز است که درمان شود. در ادامه به نشانه های آن اشاره خواهیم کرد.
نشانه های اختلالات هورمونی در زنان چیست؟
شاید شما هم نشانه های به هم خوردگی اختلالات هورمونی زنانه را داشته باشید اما نسبت به آن بی تفاوت باشید.
طیف گسترده ای از علائم وجود دارد که می تواند نشانه عدم تعادل هورمونی باشد. همچنین می توان بسیاری از شرایطی که باعث ایجاد این به هم ریختگی هورمونی در زنان شده است را می توان به راحتی درمان کرد. ابتدا لازم است علائم آن را بشناسید:
- در نیتجه اختلالات هورمونی ممکن است شما دچار تغییر وزن و در اکثر موارد با افزایش وزن رو به رو باشید
- وجود چربی در بخش هایی نظیر شانه ها به صورت قوز
- خستگی، احساس درد و ضعف عضلانی
- آریتمی ضربان قلب، (افزایش و یا کاهش در تعداد ضربان)
- تعریق غیر عادی، حساسیت بیشتر نسبت به تغییر دما
- مشکلات دفع ادرار تکرر ادرار و یبوست
- تغییرات ایجاد شده در میل جنسی
- ناباروری در بانوان
- علائمی نظیر خشکی صورت، پف صورت، پوست خشک و موهای نازک
- اختلالات روحی نظیر اضطراب، افسردگی و حالات روحی عصبی
- افزایش و یا کاهش میل به غذا و همچنین احساس تشنگی
البته لازم به ذکر است وجود یکی و یا چند تا نشانه از این اختلالات تنها دلیل برای وجود مشکلات هورمونی نیست. اما اگر به این موضوع مشکوک شدید و یا ممطمئن شدید که اختلالات هورمونی دارید، لازم است برای تشخیص و درمان به پزشک متخصص مراجعه کنید.
افراد از نظر تغییر هومون به دسته های مختلف تقسیم بندی می شوند بنابراین نشانه ها در هر کدام نیز ممکن ست متفاوت باشد. بارز ترین نشانه در افراد AFAB (کسانی کهه از بدو تولد زن متولد شده اند) اختلالات دوران قاعدگی و عادت ماهیانه های سنگین است.
دلیل وجود اختلالات هورمونی در زنان چیست؟
گاهی دلیل اصلی این مورد واضح و مشخص است که از جمله آن ها می توان به مورد زیر اشاره کرد:
- هورمون درمانی
- مصرف داروهای هورمونی
- درمان های سرطان مانند شیمی درمانی
- وجود تومورها، چه سرطانی و چه خوش خیم
- تومورهای هیپوفیز
- وجود اختلالات در اشتها
- وجود اختلالات روحی نظیر استرس
- جراحت یا تروما
چه بیماری هایی ممکن است در اثر اختلالات هورمونی ایجاد شود؟
وجود این اختلالات ممکن است ابتلا به برخی بیماری ها را بالا ببرد. عدم تعادل هورمون ممکن است در صورتی که به صورت مادرزادی در فرد وجود داشته باشد، موجب برخی دیگر از اختلالات شود. از جمله آن ها می توان به موراد زیر اشاره کرد:
- دیابت نوع 1
- دیابت نوع 2
- اختلالات تیروئید نظیر کمم کاری و یا پرکاری تیروئید
- هیپوگنادیسم
- هیپرپلازی
- سطح بالای هورمون کورتیزول
تشخیص اختلالات هورمونی در زنان
در هنگام مراجعه به بهترین متخصص غدد در تهران، سوالاتی ااز شما در خصوص بیماریتان پرسیده می شود. این سولاات ممکن است شامل مواردی از قبیل عادت ماهیانه ششما، مشکلات جنسی، نشانه های اختلالات هورمونی که تجربه می کنید و همچنین استرس باشد. پس از آن ممکن است هر کدام از آزمایش های زیر برای بررسی بیشتر برای شما تجویز شود که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آزمایش خون
- معاینات لگن
- سونو گرافی
- عکس بردارری با استفاده از روش های مختلف نظیر اسکن و یا ام ار آِی …
- اسکن تیروئید
درمان اختلالات هورمونی چگونه انجام می شود؟
گزینه های درمانی که برای برطرف شدن اختلالات هورمونی از جانب متخصص غدد پیشنهاد می شود، معمولا به علت آن بستگی دارد. بنابراین راهکاارهای درمانی متفاوتی ایجاد می شود. دارو ها و یا درمان های زیر ممکن است برای شما پیشنهاد شود:
- استروژن درمانی
- داروهای ضد آندوژن
- تسترون درمانی
- هورمون درمانی تیروئید
- متفورمین
هر کدام از داروها و یا درمان های فوق باید از جانب متخصص غدد پیشنهاد ششود و ر این زمنیه مصرف خودسرانه دارو به هیچ عنوان قابل توصیف نیست.
ناباروی و اختلالات هورمونی زنانه
باوری زنان موجب تغییر هورمون ها و نشانه هایی به صورت طبیعی می شود. اما عدم باروری ممکن است به دلیل وجود اختلالات هورمونی در زنان باشد. PCOS یا سندرم تخمدان پلی کیستیک یا کیست تخمدان نیز می تواند یکی از اصلی ترین دلایل آن باشد. این مورد باعث ایجاد اختلالات تخمک گذاری می شود. همچنین اگر تخمک گذاری نداشته باشید نیز نمی توانید باردار شوید. بنابراین لازم است هر چه سریع تر نسبت به درمان آن اقدام کنید.
✔️ منبع مقاله https://www.healthline.com/health/hormonal-imbalance