باورهای غلط درباره دیابت مشکلاتی را برای بیماران منجر میشود . امکان دارد تاکنون قول های مختلفی را در رابطه با این بیماری شنیده باشید. برخی از باورهای افراد در رابطه با این بیماری اشتباه است و بیماران و افراد عامی را در خطر خواهد انداخت در ادامه دکتر مهران زمان زاده متخصص دیابت اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما عزیزان قرار میدهد.
قدمت دیابت
دیابت یکی از معروف ترین و قدیمی ترین بیماری ها بوده که تصورات نادرستی از قدیم در رابطه با آن شکل گرفته است . اگر شما در دسته بیماران دیابتی هستید یا در میان آشنایانتان فردی را میشناسید که با این بیمار درگیر است، لازم است اطلاعات اصولی را در این باره فرا بگیرید .
مصرف قند
برخی از افراد اعتقاد دارند که مصرف زیاد قند و خوراکی های شیرین موجب ابتلا به مرض قند یا دیابت میشود. از دیدگاه دانش تخصصی باید بدانید که چنین تصوری پایه و اساس علمی ندارد؛ مصرف قند در طولانی مدت موجب خستگی سلول های بتا و خسته شدن آنها میشود ولی این رفتار ارتباطی با ابتلا به بیماری دیابت ندارد. بلکه عوامل وراثتی، سبک زندگی، اضافه وزن، استرس و فاکتورهایی از این دست بر ابتلا به بیماری دیابت اثر گذارند .
درمان ها
عده ای از مبتلایان به بیمار دیابت سعی میکنند با طب سوزنی ، روش های سنتی ، حجامت و . . . قند خون خود را کنترل کرده و به درمان دیابت بپردازند. اگر این اقدامات به شکل نادرست و اضافی انجام شوند، عوارض بسیار زیادی را برای بیمار منجر میشوند همچنین لازم است بدانید که داروی گیاهی به هیچ عنوان جایگزین انسولین تزریقی نخواهد شد.
تغذیه
یکی دیگر از باورهای غلط درباره دیابت این است که مبتلایان به دیابت باید غذاهای خاصی بخورند. طبق گزارش انجمن دیابت آمریکا، مواد غذایی که مختص دیابت بوده و رژیم غذایی که مختص این بیماری است، تا به امروز هیچ مزیتی برای مبتلایان نداشته است و اکثرا هزینه های زیادی را بر روی دست خانواده ها میگذارند. طبق نظر پزشکان متخصص تغذیه بهتر است بیماران دیابتی غذای سالم، خانگی، تازه و طبیعی میل کنند. مواد غذایی پروتئین دار، عاری از چربی، حاوی چربی سالم، سبزیجات تازه و غلات و میوه ها در دسته غذاهای سالم جای میگیرند.
مصرف تریاک
برخی از افراد فکر میکنند تریاک میتواند قندخون را کنترل کرده و دیابت را درمان کند. اما به این نکته توجه داشته باشید که تریاک و یا هرگونه ماده ی مخدر دیگر هیچ گونه نقشی در درمان دیابت ندارند. مصرف تریاک و اعتیاد به آن به اصطلاح افراد را از چاله به چاه انداخته و اعتیاد برای بیماران دیابت به همراه دارد.
ابتلا به سرماخوردگی یا آنفولانزا
یکی دیگر از باورهای غلطی که درباره مبتلایان به دیابت وجود دارد این است که افراد دیابتی بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به سرماخوردگی و دیابت قرار دارند. این تصور کاملا اشتباه میباشد. علت توصیه پزشکان به افراد دیابتی برای استفاده از واکسن آنفولانزا در آغاز فصول سرد این است که وجود هرگونه عفونت در بدن افراد دیابتی کنترل قندخون او را با مشکل مواجه کرده و احتمال داشتن قند بالا در طول روز را افزایش میدهد.
از دست دادن بینایی
برخی افراد تصور میکنند که همه دیابتی ها بینایی خودشان را از دست خواهند داد. این موضوع در جایی درست است که سطح قند خون در حد طبیعی حفظ نشود در آن صورت ریسک عوارضی مانند نابینایی، مشکلات قلبی عروقی و … را خواهند داشت. ولی در صورت حفظ سطح قند خون در حالت طبیعی احتمال بروز این عوارض کم میشود.
چاقی و دیابت
یک باور غلط دیگری که درباره دیابت وجود دارد این است که اگر شما چاق هستید یا اضافه وزن دارید حتما به دیابت نوع 2 مبتلا خواهید شد. اگر چه چاقی یکی از عوامل خطر اصلی به دیابت محسوب میشود اما به تنهایی موجب ابتلا به دیابت نشده و عوامل دیگری مانند سابقه خانوادگی، قومی و سن نیز نقش مهمی در ابتلا میتواند داشته باشد.
ورزش نکردن افراد دیابتی
یکی دیگر از باورهای غلط این است که افراد دیابتی نمیتوانند ورزش کنند. متخصصان بر این باورند که افراد مبتلا به دیابت نوع اول و دوم میتوانند در هر زمینه ای ورزش خود را ادامه دهند فقط باید به این نکته توجه داشته باشند که با پزشک خود مشورت کرده و بداند قبل، حین و بعد از ورزش چه اقداماتی انجام دهد. در برخی موارد افراد مبتلا به دیابت به ورزش کردن تشویق میشوند تا با انجام فعالیت ها خطر بروز عوارض وابسته به دیابت را کاهش دهند.
مصرف بیش از حد میوه
یک باور غلط دیگری که وجود دارد این است که برخی تصور میکنند به علت این که میوه یک ماده غذایی سالم میباشد، میتوانند به هر میزان که میخواهند مصرف آن را در برنامه غذایی خود قرار دهند. در پاسخ به این باور غلط باید بیان کنیم که میوه ها علاوه بر فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی حاوی کربوهیدرات نیز هستند و درباره ی میزان مصرف آن ها حتما باید با پزشک خود مشورت کنید.توجه به این نکته از اهمیت زیادی برخوردار میباشد، زیرا برخی از میوه ها که حاوی قند فروکتوز به میزان زیاد میباشند و در صورت مصرف بیش از حد میتوانند در کنترل قند افراد تاثیر گذارند.
مصرف بیش از حد پروتئین
برخی تصور میکنند برای افراد مبتلا به دیابت پروتئین ها از کربوهیدرات ها مفیدترند. اما توجه داشته باشید که مصرف پروتئین ها به مقدار زیاد میتواند منجر به ایجاد مشکلاتی نظیر بالا بردن خطر ابتلا به بیماری های عروقی شود.