بزرگ شدن تیروئید یا گواتر زمانی برای شما اتفاق می افتد که اندازه غده تیروئید بزرگتر از اندازه طبیعی خود شده باشد. این مشکل می تواند با سطوح غیرطبیعی و یا طبیعی هورمون تیروئید مرتبط باشد و قابل درمان است. گواتر یکی از مشکلاتی است که روی ظاهر فرد تاثیر می گذارد و این موضوع تاثیر قابل توجهی روی روحیه افراد دارد. برای درمان چنین مشکلی شما باید متخصص غدد و داخلی مراجعه کنید تا مشکل برطرف شود. بهترین متخصص غدد تهران دکتر مهران زمان زاده است که تخصص و تجربه بالایی در درمان مشکلات و بیماری های غدد دارد.
چه کسانی به گواتر یا بزرگ شدن تیروئید مبتلا می شوند؟
احتمال بزرگ شدن غده تیروئید یا گواتر در خانمها بیشتر از آقایان است. در واقع خانمها 4 برابر بیشتر از آقایان درگیر چنین مشکلی می شوند. با افزایش سن افراد بیشتر در معرض چنین مشکلی قرار می گیرند. به همین دلیل است که شما افراد بسیاری را می بینید که بالای 40 سال هستند و چنین مشکلی دارند. افراد چاق و افرادی که بدن آنها در برابر انسولین مقاومت نشان می دهد، بیشتر در معرض ابتلا به گواتر هستند.
در صورتی که سابقه خانوادگی دارید و یا گردن شما از قسمت جلو دچار تورم شده است، بهتر است هر چه زودتر به متخصص غدد و داخلی مراجعه کنید تا مشکل شما برطرف شود. بسیاری از افراد از مراجعه به متخصص پرهیز می کنند و شروع به خوددرمانی می کنند. این کار آنها باعث پیشرفت و حاد شدن مشکل می شود.
علل بزرگ شدن تیروئید یا گواتر
کمبود ید در بدن
تیروئید برای تولید هورمون در بدن نیاز به ید دارد. اگر غذای شما ید کافی نداشته باشد، تیروئید شما سعی می کند سلول های بیشتری بسازد.
بیماری گریوز
این بیماری در دسته بیماری های خود ایمنی قرار می گیرد. در واقع در چنین وضعیتی سیستم ایمنی به تیروئید حمله می کند و این اتفاق در نهایت منجر به بزرگ شدن تیروئید می شود.
بیماری هاشیموتو
این بیماری نیز نوعی بیماری خود ایمنی می باشد که موجب التهاب غده تیروئید می شود. بسیاری از افرادی که مبتلا به این بیماری هستند، مشکل آنها با هورمون درمانی برطرف می شود.
سرطان تیروئید
این نوع سرطان به خودی خود موجب بزرگ شدن غده تیروئید شما می شود.
بارداری
گنادوپین یکی از هومون های انسانی است که در دوران بارداری تولید می شود. چنین موردی کاملاً طبیعی است اما می تواند موجب بزرگ شدن غده تیروئید شود.
تیروئیدیت
التهاب غده تیروئید را تیروئیدیت می گویند. این مشکل موجب رشد غده تیروئید می شود و به دلایل مختلفی ممکن است رخ دهد.
علائم بزرگ شدن تیروئید
علائم اصلی
رشد یک توده جلوی گردن
احساس سفتی در ناحیه گلو
گرفتگی صدا یا صدای خش دار
تورم ورید گردن
سرگیجه
سایر علائم که کمتر دیده شده اند:
دشواری در تنفس یا تنگی نفس
سرفه کردن همراه با خس خس سینه به دلیل فشردن نای
مشکل در بلع به دلیل فشردن مری
پرکاری تیروئید
نحوه تشخیص مشکل بزرگ شدن تیروئید
معاینه فیزیکی
اولین اقدامی که پزشک برای تشخیص گواتر انجام می دهد معاینه فیزیکی است. پزشک گردن شما را فشار می دهد و بدنبال آن عکس العمل شما را بررسی می کند. با لمس غده شما احساس درد خواهید داشت و پزشگ گره هایی را در این قسمت احساس خواهد کرد.
آزمایش خون
آزمایش خون یکی از روش های تشخیصی است که به پزشک در تشخیص بسیاری از مشکلات بیمار کمک می کند. در واقع هورمون ها در خون هستند و از طریق خون می توان بسیاری از تغییرات آنها را تشخیص داد. پزشک بر اساس برخی فاکتورها در خون شما میزان هورمون ها را اندازه گیری و محاسبه می کند.
آزمایش آنتی بادی
این آزمایش یکی از روش های تشخیص مشکل گواتر در افراد است. آنتی بادی پروتئینی است که به واسطه گلبول های سفید در خون ساخته می شود. این آنتی بادی ها هستند که از بدن شما در برابر هر یک از مهاجمان بیگانه دفاع می کند. این مهاجمان همان ویروس ها و باکتری ها هستند که بیماری ها و عفونت ها را ایجاد می کنند.
سونوگرافی تیروئید
سونوگرافی یکی از روش های تصویربرداری است که با استفاده از امواج صوتی تصاویری از بافت های مختلف بدن تهیه می کند. در واقع فرکانس بالایی از امواج به سمت بافت نرم و سخت فرستاده می شود و پژواکی از آنها دریافت می شود که به فیلم و عکس تبدیل می شود.
بیوپسی
نوعی نمونه برداری از بافت یا سلول بیوپسی نامیده می شود. نمونه ای از بافت بدن شما برداشته می شود و برای آزمایشگاه جهت بررسی های بیشتر فرستاده می شود. در واقع از این روش زمانی استفاده می شود که پزشک به سرطانی شدن غده شد داشته باشد.
اسکن تیروئید
اسکن تیروئید یکی از روش های بسیار دقیق است که با استفاده از مواد رادیواکتیو انجام می شود. در این اسکن مواد رادیواکتیو با دوز پایین به بدن بیمار به صورت وریدی تزریق می شود. سپس از بیمار اسکن های مختلفی گرفته می شود و میزان رشد و گسترش گواتر مورد بررسی قرار می گیرد.
سی تی اسکن و MRI
در مواقعی که گواتر بزرگ شده باشد و به قفسه سینه شما فشار وارد کند، از روش های دیگری مانند اسکن های سی تی اسکن و MRI استفاده می شود. با استفاده از تصویربرداری می توان اندازه گواتر و تیروئید را مورد بررسی قرار داد.
پیشگیری از بزرگ شدن تیروئید یا گواتر
مصرف سبزیجات به صورت پخته
استفاده از مواد غذایی گواتروژن مانند انواع کلم، شلغم، روغن بادام زمینی، ارزن و سویا
مصرف نمک در پایان پخت غذا
عدم مصرف بی رویه ید به علت علل کم کاری تیروئید
مصرف مدوام ویتامین c مانند توت فرنگی آناناس هندوانه موز سیب زمینی و هلو
نوشیدن آب به مقدار کافی حداقل 7 لیوان در روز
چه زمانی برای بزرگ شدن تیروئید به پزشک مراجعه کنیم؟
بهتر است با مشاهده هر یک از علائم گفته شده به متخصص غدد و داخلی مراجعه کنید. چرا که با پیشرفت گسترده آنها ممکن است مشکلاتی بزرگتری پیدا کنید. همانطور که گفتیم گسترش تیروئید منجر به تنگی نفس می شود و می تواند به قفسه شما فشار زیادی وارد کند. در نهایت چنین مشکلی تنفس شما را مختل می کند. علاوه بر فشاری که به مری و سیستم گوارش شما می تواند وارد کند.
سوالات متداول
بزرگ شدن غده تیروئید به خودی خود خطرناک نیست و قابل درمان است اما اگر این مشکل پیگیری و درمان نشود می تواند منجر به سرطان شود.
مهمترین علت آن را می توان کمبود ید دانست. با این وجود برخی خانمها به دلایل استرس و تغییرات هورمونی می توانند با مشکلی روبرو شوند.
این مشکل به عنوان ندول تیروئید شناخته می شود. ندول تیروئید می تواند در یکی از عضله ها و یا هر دو عضله غده رشد کند.
کلام پایانی
بزرگ شدن غده تیروئید یا گواتر یکی از مشکلاتی است که بیش از 2 درصد افراد جامعه با آن درگیر است. اکثر افراد علت آن را نمی دانند و حتی نمی دانند برای رفع چنین مشکلی باید به کدام متخصص مراجعه کنند. در این مطلب تمامی علائم و علل آن را بیان کردیم. همچنین سوالاتی که بیش از هر زمانی توسط مراجعه کنندگان پرسیده می شود را نیز همراه با پاسخ بیان نمودیم. در صورت روبرو شدن با چنین مشکلی بهتر است هر چه زودتر زیر نظر یک متخصص غدد و داخلی ویزیت شوید و درمان را شروع کنید.