بیماری های تخمدان شامل چه مواردی میشوند؟ بیماری های تخمدان معمولا انواع رایجی از بیماری های دستگاه تولد مثل زنان به شمار میآیند. تخمدان ها دو عضو بیضی شکل در اندازه حدود 4 سانتی متر هستند که در دو طرف رحم، دیواره لگن و در حفره تخمدانی قرار گرفته اند. تخمک ها درون تخمدان شکل میگیرند. هورمون های زنانه استروژن و پروژسترون نیز در این عضو مهم ساخته میشوند.
علت بیماری های تخمدان
از جمله دلایلی که باعث تداخل در سیستم تخمدان ها میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- (هیپوفیز- تخمدان- رحم)
- چاقی (چربی بدن افراد چاق میتواند باعث زیاد شدن هورمون استروژن و هورمون مردانه شود.)
- علت های ژنتیکی
- استرس های روحی
- مشکلات هورمون انسولین و دیابت
- مشکلات و بیماریهای تیروئیدی
- مشکلات غده فوق کلیوی
- تومورهای مغزی
- مشکلات و بیماری های عفونی و میکروبی لگن ورحم
- بعضی داروها با پروژسترون ها و هورمون ها
انواع بیماری های تخمدان
تخمدان ها هم مانند سایر اعضای بدن ممکن است دچار یک سری بیماری و اختلالاتی شوند که با کمک متخصصین متبحر در این زمینه میتوان آن ها را رفع نموده و از بروز مشکلات و بیماری ها جلوگیری کرد. میتوانید برای مشاوره و درمان این بیماری ها به بهترین متخصص غدد تهران مراجعه کنید. در ادامه به معرفی برخی از انواع شایع بیماری های تخمدان میپردازیم:
پوکی استخوان
یکی از مشکلاتی که در پی یائسگی بروز میکند پوکی استخوان است؛ علاوه بر گر گرفتگی، تغییر رفتار و روحیه و مسائل دیگر پوکی استخوان آسیب رسان ترین مشکل یائسگی است. عامل اصلی پوکی استخوان، استروژن بوده که هورمون نامبرده در سلول های سازنده استخوان تاثیر گذار بوده و پس از کاهش استروژن در دوره یائسگی، سلول های سازنده استخوان موسوم به استئوبلاست ها، میل معمول خود را از دست داده و دیگر تلاش سنگینی برای ساخت استخوان نمیکنند و در نتیجه تاثیر استروژن، سلول های استخوان شکن موسوم به استئوکلاست سلول های سازنده استخوان را جذب کرده و اجزای اسکلتی بدن را تخریب مینماید.
سرطان تخمدان
این بیماری به ندرت ظهور میکند اما در صورت پیدایش، از نوع بیماری های خطرآفرین و کشنده است نشانه های این بیماری مهلک، تا زمان شدت گرفتن سرطان و پیشرفت مراحل آن ایجاد نمیشوند. علایم این بیماری عبارتند از : درد پی در پی شکمی، نفخ، بروز خونریزی از رحم و مشکلات هاضمه.
لازم به ذکر است که علائم نامبرده در بیماری های دیگر نیز شایع میباشند و در صورت پیدایش آنها نمیتوان رای قطعی بر سرطان تخمدان صادر کرد ولی لازم است در صورت مشاهده هر عارضه ای آن را ساده نپنداشته و به پزشک مراجعه نمایید.
کیست های تخمدان
کیست های تخمدانی به کیسه هایی گفته میشود که در فضای داخلی تخمدان ها ایجاد میشود. این کیسه ها حاوی مقادیر قابل توجهی از آب و خون یا چرک و خون هستند. کیست تخمدانی از انواع بیماری های تخمدان است که درصد شیوع بالایی دارد. تمامی خانم ها در رده های سنی مختلف ممکن است با کیست های تخمدان مواجه شده باشند و بیشترین زمان بروز آن در سال های باروری یک زن است. کیست های تخمدان اندازه متفاوتی داشته به طوری که سایز آنها از دانه هایی با ابعاد نخود تا توده هایی به اندازه پرتقال متغیر است. برخی کیست ها که سایزی بزرگتر از 5 سانت دارند لازم است طی جراحی از بدن بیمار خارج شوند. وجود کیست های بزرگ و سنگین در تخمدان میتواند موجب بروز بیماری پیچ خوردگی تخمدان و در نهایت مرگ فرد شود. درمان های تخمدان به سایز و نوع کیست بستگی داشته و پیش از معاینات پزشکی و تخصصی نمیتوان نظر قطعی و روش درمانی مناسب را تجویز نمود.
نارسایی زودرس تخمدان
نارسایی زودرس تخمدان به وضعیتی گفته میشود که تخمدان های یک زن قبل از 40 سالگی به کار بیفتد. نارسایی زودرس تخمدان با یائسگی زودرس متفاوت است. زنان مبتلا به نارسایی اولیه تخمدان ممکن است سال ها پریود نامنظم یا گاه به گاه داشته باشند و حتی ممکن است باردار شوند، اما زنان مبتلا به یائسگی زودرس پریود نمیشوند و نمیتوانند باردار شوند.
سندروم تخمدان پلی کیستیک
افزایش میزان هورمون آندروژن و خارج شدن روند طبیعی قاعدگی از مسیر خود از نشانه های بروز سندروم تخمدان پلی کیستیک میباشد. عدم تعادل هورمونی علت اصلی این بیماری ایت و بسیاری از علائم از افزایش تولید آندروژن ها ناشی میشود. سطح تستوسترون این بیماران معمولا بالا است. در این بیماری اضافه وزن، مقاومت انسولینی و ابتلا به بیماری دیابت نوع دوم دور از انتظار نیست. مهم ترین عارضه هایی که در اثر این نوع بیماری تخمدان رخ میدهد، عبارتند از:
- کاهش خونریزی های عادت ماهیانه
- چرب شدن صورت
- بروز آکنه و جوش های چرکی روی صورت
- کاهش تعداد دفعات تجربه عادت ماهیانه
بیماری های تخمدان چه علائمی دارند؟
بیماری های تخمدان علائم بسیاری دارند اما از شایع ترین علائم مربوط به بیماری های تخمدان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- از دست دادن قاعدگی یا داشتن پریودهای کمتر
- آکنه روی صورت، سینه و قسمت بالایی پشت
- ریزش مو در پوست سر، طاسی با الگوی مردانه
- تغییر رنگ و تیره شدن پوست به خصوص در امتداد چین های گردن، کشاله ران و زیر سینه ها
- نوسانات ناگهانی در وزن
- رشد بیش از حد موهای زائد در ناحیه صورت، چانه یا قسمت هایی از بدن که معمولا مردان مو دارند که به این اتفاق هیرسوتیسم گفته میشود. هیرسوتیسم تا 70 درصد از زنان دچار عارضه های تخمدان را تحت تاثیر قرار میدهد.