تیروئید چیست؟

تیروئید چیست؟

تیروئید چیست؟ تیرروئید غده کوچکی است که در قسمت جلوی گلو، زیر غضروف حنجره قرار دارد. این غده هورمونی که نام تیروئید ترشح می کند که در سوخت و ساز بدن بسیار موثر می باشد و در حقیقت جزء هورمون های حیاتی بدن می باشد. این غده سبب تولید و ترشح هورمون های تیروئید می شود. زمانی که این غده دچار اختلال شود عملکرد مناسب خود را از دست می دهد و باعث می شود فرد به کم کاری یا پر کاری تیروئید شود. این اختلالات ممکن است هم برای بزرگسالان و هم برای کودکان به وجود آید.

بیماری تیروئید

کم کاری تیروئید چیست؟ بیماری کم کاری تیروئید به دلیل عدم ترشح کافی هورمون از غده تیروئید هورمون می باشد. پرکاری تیروئید یعنی اینکه غده تیروئید بیش از حد مجاز هورمون تولید می کند. اما آنچه که اهمیت دارد آگاهی والدین، مربیان بهداشت و معلمان از بیماری های تیروئید است و آگاهی والدین از سابقه این بیماری در خانواده خود می باشد.

پرکاری غدد پاراتیروئید

انواع بیماری های تیروئید

گاهی اوقات فرد ترشح هورمون نرمالی دارد اما تیروئید بزرگی دارد و این بزرگی ممکن است یک طرفه یا دو طرفه یاشد در این صورت گره های تیروئید یا غده تیروئید وجود دارد. گاهی اوقات هم بیمار نه غده ای دارد و نه ترشح غیرعادی هورمون دارد اما درد در این ناحیه را به شدت احساس می کند که این درد التهاب تیروئید نام می گیرد. به طور کلی بیماری های تیروئید را می توان به چهار دسته تقسیم بندی می شود:

پرکاری تیروئید: با افزایش هورمون تیروئید تپش قلب افزایش پیدا می کند، میزان عرق افزایش می یابد، فرد عصبی می شود، لاغری، ریزش مو و ابرو، اسهال، علی رغم اشتهای زیاد وزن پایین تر و تغییرات در پوست و ناخن ایجاد می شود

کم کاری تیروئید: در کم کاری تیروئید فرد نسبت به اطراف خود بی توجه و دچار افسردگی می شود. معمولا کودکانی که به کم کاری تیروئید مبتلا می شوند شیطنت های کودکانه ندارند و ممکن است گوشه ای کز کنند . از جمله علائم کم کاری تیروئید می توان به خشکی موها، ریزش ابروها، پوستی خشک و زبر، افزایش وزن، خشکی زبان و دهان، ایجاد یبوستو جمع شدن آب دور قلب و کبد اشاره کرد.

التهاب تیروئید: در اثر آلوده شدن تیروئید توسط ویروس ممکن است التهاب تیروئید ایجاد می شود. گاهی اوقات این ویروس ها در گلوی فرد تچمع پیدا می کنند و باعث ایجاد گلودرد می شوند و گاهی اوقات در تیروئید جمع می شوند و درد در تیروئید ایجاد می کنند. این ویروس ها در تیروئید ابتدا باعث افزایش هورمون تیروئید می شوند سپس باعث کاهش ترشح این هورمون می شوند.

غده های تیروئید: تعداد غده هایی که در تیروئید به وجود می آیند ممکن است از یک تا چند غده باشد. گاهی اوقات علت ویروسی می باشد. گاهی اوقات ممکن است علت ارثی باشد اما در نهایت باید بررسی شود تا علت به وجود آمدن غده ها مشخص شود تا درمان های خاص خود صورت گیرد.

هر یک از این موارد علائم و عوارض خود را دارد و درمان هریک از آنها با دیگری متفاوت است.

تیروئید چیست؟
تیروئید چیست؟

علل بیماری تیروئید

بیماری تیروئید زمانی به وجود می آید که یک علت خاصی باعث تحریک یا از بین رفتن این غده شود. به طور مثال ممکن است غده ای در تیروئید به وجود آید یا از هیپوفیز هورمونی ترشح شود یا عاملی مانند کمبود ید باعث بزرگتر شدن تیروئید از حد معمولی خود شود. زمانی که تیروئید بزرگتر شود این غده از روی گلوی فرد کاملا قابل مشاهده می باشد و اصطلاحا گفته می شود بیمار گواتر دارد یا تیروئید بزرگی دارد. این بزرگی تیروئید دو حالت دارد یا ترشح هورمون بالا یا ترشح هورمونی پایینی دارد. اگر از غده تیروئید هورمون زیادی ترشح شود بیمار مبتلا به پرکاری تیروئید می باشد و اگر به مقدار کم ترشح شود بیمار به کم کاری تیروئید مبتلا است.

نتیجه گیری

والدین باید نسبت به عملکرد صحیح غده تیروئید در بدن فرزندان خود آگاهی لازم را داشته باشند و در صورت لزوم به موقع اقدام کنند. اولین اقدام، مراجعه به موقع به پزشک متخصص می باشد که پس از انجام یک سری آزمایش پس از استفاده از داروهای تجویزی از سوی پزشک سلامتی خود را به راحتی به دست می آورد.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *