نشانه های کبد چرب

از علائم تا درمان فوری کبد چرب

کبد چرب یکی از پربحث ترین بیماری های رایج در سراسر جهان است که خطر سلامت کبد را تهدید می کند. چرا که بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) یکی از شایع ترین انواع بیماری کبد در سراسر جهان است که شیوع آن در جهان غرب 25 درصد تخمین زده می شود. علیرغم اینکه این اختلال تأثیر بالینی قابل توجهی دارد، اکثر افراد مبتلا به کبد چرب تشخیص داده نشده اند. بنابراین در این مقاله، ما برخی از پیشرفت‌های اخیر در رابطه با درمان کبد چرب را با تمرکز بر تعریف و تشخیص بیماری، طبقه‌ بندی خطر و علائم آن مورد بحث قرار می‌دهیم.

چرا به بیماری کبد چرب مبتلا می شوید؟

بیماری کبد چرب یک بیماری شایع است که به دلیل تجمع بیش از حد چربی در کبد ایجاد می شود. یک کبد سالم حاوی مقدار کمی چربی است. زمانی که چربی به 5 تا 10 درصد وزن کبد شما برسد مشکل ساز می شود. بنابراین للازم است هر چه سریع تری برای درمان اقدام کنید . همچنین این بیماری یک اختلال خاموش است. به این معنا که ممکن است شما دیر متوجه آن شوید و علائم آن را در نیابید.

علائم کبد چرب

وجود برخی اختلالات قبلی در این زمینه موثر است.  به عنوان مثال در صورتی که دیابت، ففشار خون بالا و یا بالا بودن چربی خون دارید و یا چاق هستید و سبک زندگینا مناسبی دارید، احتمال ایجاد این اختلال در شما زیاد است و لازم است کنترل  در این خصوص صورت بگیرد.

عواقب عدم درمان کبد چرب چیست؟

دراینجا به شما می گوییم چرا پزشکان به دنبال درمان فوری بیماری کبد چرب هستند. این به این دلیل است که تحقیقات نشان داده در برخی افراد (10 الی 20 درصد افراد مبتلا) این بیماری پیشرفت می کند. البته در بیشتر موارد، بیماری کبد چرب هیچ مشکل جدی ایجاد نمی کند یا مانع از عملکرد طبیعی کبد شما نمی شود. اما برخی موارد افراد مبتلا به این بیماری، بیماری کبد چرب با گذشت زمان بدتر می شود و ممکن است و ممکن است با وجود اختلالاتی نظیر التهاب لوبولار و بالون شدن سلول های کبدی عوارضی نظیر ایجاد فیبروز، سیروز را به همراه داشته باشد. بنابراین جدی ترین عوارض آن شامل نارسایی کبد و کارسینوم کبدی (HCC) خواهد شد.

این اختلال با عوارض و مرگ و میر مربوط به سایر سیستم های اندام مرتبط است. افراد مبتلا به پیش دیابت که همچنین کبد چرب دارند، دارای میزان بالاتری از عوارض دیابت هستند.

انواع کبد چرب

پیشرفت بیماری کبد چرب چگونه است؟

  • استئاتوهپاتیت یکی از مراحل پیشرفت این اختلال است. در این مرحله کبد شما ملتهب شده که به بافت های آن آسیب می رسد.
  • فیبروز کبدی که شاید نام آن را زیاد شنیده باشید. در این مرحله بافت اسکار در بخش آسیب دیده کبد تشکیل می شود.
  • زمانی که بافت های اسکار جایگزین بافت سالم در کبد می شود، سیروز کبدی اتفاق می افتد.

درمان های موثر در زمینه کنترل کبد چرب

مداخله در سبک زندگی بسیار موثر است. تغییر سبک زندگی و رفتار، سنگ بنای درمان است. دستورالعمل های کاهش وزن را از طریق ترکیبی از رژیم غذایی و ورزش بسیار موثر است. این عامل حتی در بهبود فیبروز کبدی نیزموثر خواهد بود. بنابراین درمان چاقی با دارو در این زمینه می تواند بسیار تاثیر گذار باشد. به طور کلی موارد زیر می توان در درمان بسیار موثر باشد:

  • اجتناب از الکل
  • کاهش وزن
  • کنترل دیابت
  • مصرف ویتامین E
درمان فوری کبد چرب

علائم کبد چرب چسیت

همانطور که گفتیم این بیماری یک اختلال خاموش است. بنابراین ممکن است شما متوجه نشوید که به آن مبتلا هستید و یا خیر. دیده شده است در برخی افراد حتی در صورت پیشرفت بیماری نیز علائم آن طور که انتظار دارند، بروز پیدا نمی کند. بنابراین در این مورد پزشک اولین نفری است که با انجام آزمایش هایی برای بررسی آنزیم های کبدی و یا سایر آزمایش ها به وجود این اختلال در شما پی می برد. چرا که در صورت وجود علائم نیز ممکن است خودتان متوجه این بیماری نباشید. برخی از شایع ترین علائمی که در کبد چرب شایع است شامل علائم زیر می شود:

  • درد در ناحیه شکم یا احساس پری در سمت راست بالای شکم
  • حالت تهوع، از دست دادن اشتها یا کاهش وزن
  • پوست مایل به زرد
  • زردی سفیدی چشم
  • ورم شکم و پاها
  • خستگی شدید
  • آشفتگی ذهنی
  • ضعف عمومی

منبع :

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15831-fatty-liver-disease

https://fg.bmj.com/content/13/e1/e102

سوالات متداول

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *