از آنجایی که مشکلات دندان و لثه می تواند در بیماران دیابتی شایع تر باشد، بنابراین رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند به طور جدی از بروز بیماری های دهان و دندان جلوگیری کند. بنابراین مراقبت از دندان ها و لثه بخش مهمی از یادگیری های لازم برای یک زندگی با دیابت است. در صورت ابتلا به دیابت طولانی مدت باید به خاطر داشته باشید که به دندانئزشک خود اطلاع دهید، چراکه این بیماری می تواند بر شرایط دندانئزشکی شما تاثیر گذاشته و سلامت دهان و دندان شما را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین سطح قند خون بالا می تواند زمان بهبودی لثه ها را به تاخیر بیاندازد، برای مثال اگر دندان ی کشیده شده باشد مدت زمان بیشتری طول می کشد تا جای زخم ناشی از آن بهیود پیدا کند.
لازم به ذکر است که آن دسته از مبتلایان به دیابت که کنترل قند خونشان در سطح پایین قرار دارد بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های دهانی هستند. بنابراین نگه داشتن قند خون در سطحی نرمال از اهمیت زیادی برخورداری است. علاوه بر این داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل افراد دیابتی، ورزش منظم و ترک سیگار افراد دیابتی نیز خطر ابتلا به مشکلات دهان را کاهش می دهد.
به طور کلی به بیماران دیابتی توصیه می شود تا به طور منظم و هر 6 ماه یک بار به دندانپزشک مخصوص بیماران دیابتی مراجعه کنند تا سلامت دهان و دندان آنها به طور دقیق مورد ارزیابی قرار گیرد. لازم به ذکر است که مراجعه روتین به دندانئزشکی اهمیت بالایی دارد.
علائم و نشانه های مشکلات سلامت دندان چیست؟
- لثه های متورم
- گلودرد
- خونریزی لثه های
- بوی بد دهان
- بروز فاصله بین دندان ها
توصیه می شود در صورت بروز هر یک از این علائم به دندانپزشک خود مراجعه کنید، چراکه ممکن است برای جلوگیری از بدتر شدن مشکل نیاز به درمان فوری باشد.
برخی بیماری های شایع دهان و دندان در افراد دیابتی
دیابت و بیماری های لثه
داشتن طولانی مدت سطح بالای گلوکز خون می تواند خطر ابتلا به مشکلات سلامت دهان و دندان مانند بیماری لثه را افزایش دهد. بیماری لثه که با نام پریودنتال نیز شناخته می شود ششمین بیماری شایع در جهان است. این عارضه هنگامی رخ می دهد که باکتری های داخل دهان در پلاک چسبنده روی سطح دندان قرار بگیرد. گفتنی است که سطح قند خون بالا به مدت طولانی باعث می شود که بیماری لثه سریعتر بروز و پیشرفت کند. بنابراین کنترل سطح قند خون و گلوکز خون می تواند خطر شیوع عفونت را کاهش دهد.
به خاطر داشته باشید که هنگامی که بدن شروع به مبارزه با عفونت می کند سطح قند خون افزایش می یابد و اگر عفونت موجود در دهان وخیم تر شود ممکن است مصرف مواد غذایی و کنترل بیماری با مشکلاتی همراه باشد.
دیابت و برفک و خشکی دهان
برفک یک عفونت قارچی است که می تواند در دهان رخ دهد. این عارضه که می تواند در اثر یک دوره آنتی بیوتیک با طیف گسترده بروز کند و منجر به خشکی دهان شود. گفتنی است که افرادی که کنترل قند خون ضعیفی دارند بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه قرار دارند. بد نیست بدانید که علائم برفک دهان شامل لکه های سفید در داخل دهان، قرمزی زبان و ترک خوردن پوست گوشه لب ها است.
دیابت و مشکلات قلبی
دیابت می تواند منجر به ایجاد فشار خون شود و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش دهد. این در حالی است که برخی از مطالعات نشان داده که افراد مبتلا به بیماری لثه بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های قلبی قرار دارند. به این ترتیب که ممکن است باکتری ها و عفونت های موجود در لثه وارد سیستم خونی شده و جریان خون به قلب را کاهش دهند.
10 نکته برای حفظ بهداشت دهان و دندان برای بیماران دیابتی
با توجه به مواردی که ذکر شد بیماران دیابتی باید به طور مضاعف به فکر حفظ سلامت دهان خود باشند، بنابراین رعایت موارد زیر ضروری می نماید:
- دندان های خود را سه نوبت در روز مسواک بزنید، خصوصا به هنگام خواب شبانه. لازم به ذکر است که فلوراید موجود در خمیر دندان، دندان ها را محکم نگه می دارد و از پوسیدگی آنها جلوگیری می کند
- قبل از مسواک زدن برای خروج خرده غذاهای باقی مانده در بین دندان های از نخ دندان استفاده کنید. این کار را حداقل به مدت یک بار در طول روز انجام دهید
- لازم است برای جلوگیری از پوسیدگی دندان ها تعداد دفعات میان وعده های قندی و نوشیدنی های گازدار را کاهش دهید
- پس از مسواک زدن اضافی خمیردندان را به طور کامل و دقیق شست و شو نکنید، این کار باعث می شود تا فلوراید موجود در خمیر دندان روی دندان ها باقی بماند
- استفاده از دهان شویه آلودگی های موجود در بین دندان ها را از بین می برد و به داشتن لثه هایی سالم کمک می کند
- مسواک زدن خود را به مدت 2 دقیق کامل ادامه دهید، برای این کار می توانید یک یک تایمر برای خود قرار دهید
- شب به هنگام خواب می توانید یک لیوان آب در کنار دست خود قرار دهید، چراکه آب بهترین و تنها نوشیدنی سالم برای شما است
- در صورت ابتلا به بیماری لثه و پریودنتال، کنترل قند خون می تواند با دشواری همراه باشد اما مراقبت از لثه و درمان آن می تواند این مشکل را نیز برطرف کند
- دندان ها و لثه شما باید حداقل هر 6 ماه یکبار یا یک بار در سال توسط دندانپزشک معاینه شود