کمبود چه مواردی در کودکان باعث می شود که فرزندانی کوتاه قد داشته باشیم ؟ عنصر روی اساساً به سوخت و ساز مرتبط است . دیده شده است که مکمل روی تاثیر مثبتی بر رشد کودکان دچار کوتاه قدی تغذیه ای داشته است .
اولین تحقیقات کمبود روی در انسان مربوط اواخر دهه 1950 است که نشان داد تاخیر در رشد ، ضایعات پوستی و نارسایی بلوغ در نوجوانان پسر ایرانی و مصری مربوط به کمبود روی است .
مقدار روی در بدن 1.5 تا 2.5 گرم است که بیشتر آن در عضلات استخوان ها و کبد جمع می شود و مقداری هم در ناخن و پوست و مو یافت می شود .
عنصر روی اساساً به سوخت و ساز مرتبط است . دیده شده است که مکمل روی تاثیر مثبتی بر رشد کودکان دچار کوتاه قدی تغذیه ای داشته است .کمبود روی یک از مشکلات تغذیه ای شایع در کشور ما به شمار می رود .
تمام گروه های سنی از جمله کودکان زیر شش سال ، نوجوانان دختر و پسر 20-14 ساله و همچنین زنان باردار از کنبود روی رنج می برند کمبود روی علاوه بر کاهش سرعت رشد در کودکان با تغییراتی در حس بویایی و چشایی همراه است و سبب بی اشتهایی وکاهش وزن می شود .
تاخیر در بلوغ جنسی از دیگر عوارض کمبود روی به شمار می رود .کمبود روی در دوران بارداری می تواند عوارضی همچون سقط جنین ، نقص عضو مادرزادی ، وزن کم در زمان تولد و زایمان دیر یا زود هنگام را در پی داشته باشد .
منابع غذایی روی
سازمان بهداشت جهانی و سازمان خواربار و کشاورزی میزان نیاز روزانه روی هر فرد را 5.5 گرم اعلام کرده است و در تمام مواد غذایی و حیوانی و گیاهی که منبع خوب پروتئین هستند وجود دارد.
منابع غنی روی
شامل صدف ، جگر و انواع گوشت ها به ویژه گوشت قرمز ( گوشت مرغ وماهی شامل گوشت قرمز محسوب می شوند ) ، تخم مرغ ، حبوبات ، شیر ، انواع مغز ها نظیر بادام زمینی ، گردو ، بادام و فندق نیز حاوی عنصر روی هستند گفته می شود که قابلیت جذب روی از گوشت چهار برابر غلات است .میزان جذب روی بسته به وضعیت روی فرد از 15 تا 40 درصد متفاوت است .