علائم بیماری غدد درون ریز را می شناسید؟ به طور کلی غدد موجود در بدن به دو دسته کلی تقسیم بندی می شوند که شامل غدد درون ریز و غدد برون ریز می باشند. غدد برون ریز ترشحات خود را به مجاری بدن می ریزند اما غدد درون ریز همانطور که از نام آنها پیداست ترشحات خود را به داخل خون می ریزند. از جمله اختلالاتی که می توان در رابطه با غدد درون ریز می باشند می توان به عدم تعادل هورمونی و ایجاد ندول و تومورها اشاره کرد.
تعریف دستگاه درون ریز
دستگاه درون ریز مجموعه ای از غدد است که پیام های شیمیایی را که هورمون نامیده می شود ترشح می کند. این سیگنال ها از خلال خون به بافت های بدن می رسد که گیرنده مناسب برای این هورمون ها دارد. غددبرون ریز که جز دستگاه درون ریز نیستند فرآورده های خود را به خارج از خون می ریزند غدد عرق، غدد براقی و غدد گوارشی مثال هایی برای غده های برون ریز هستند.
عملکرد غدد درون ریز بدن
دستگاه عصبی پاسخ های سریع و کوتاه مدتی به محرک ها می دهد این پاسخ های سریع با استفاده از پتانسیل عمل صورت می گیرد. دستگاه درون ریز، هموستاز و کنترل طولانی مدت شرایط بدن را با استفاده از سیگنال های شیمیایی انجام می دهد. در واقع سیستم درون ریز به موازات سیستم عصبی رشد و نمو بدن را هماهنگ می کند. این هورمون ها تنظیم رشد بدن، متابولیسم بلوغ و عملکرد جنسی را برعهده دارد. پاسخ به گروهی از محرک های خارجی مانند ترس و هیجان نیز به عهده این دستگاه است.
تقسیم بندی هورمون ها بر اساس ساختار شیمیایی
- استروئیدها: لیپیدهایی هستند که با یک سری واکنش بیوشیمیایی از کلسترول مشتق می شوند اختلال در خلال این واکنش ها موجب بهم ریختن تعادل هورمونی بدن و مشکلات جدی می شود. استرادیول که شباهت های ساختاری زیادی به تستوسترون دارد مسئول بسیاری از صفات جنسی زنانه است. هورمون های استروئیدی به وسیله غدد جنسی، قشر آدرنال یا فوق کلیه و جفت ترشح می شود. هورمون های استروئیدی پس از تولید به داخل جریان خون می ریزند. آنها در سلول های ذخیره نشده و سرعت تولیدشان مقدار آنها را در خون کنترل می کند.
- پپتیدها: زنجیره های کوتاهی از اسیدآمینه هستند . بیشتر هورمون ها پپتیدی هستند هورمون های پپتیدی توسط هیپوفیز پاراتیروئید معده کبد و کلیه ترشح می شود این هورمون ها به وسیله مولکول های پیش ساز در شبکه آندوپلاسمی و گلژی تولید شده و در گرانول های ترشحی ذخیره می شود در صورت نیاز این گرانول ها به داخل خون باز می شود.
- آمین ها: از غدد تیروئید و هسته غده فوق کلیه ترشح می شود.
انواع غدد درون ریز
- آدرنال
- هیپوفیز
- هیپوتالاموس
- بیضه ها
- تخمدان ها
- لوزوالمعده
- پینه آل
- تیروئید
- پاراتیروئید
- تیموس
علائم بیماری غدد درون ریز
هر یک غدد درون ریز بدن با ترشحات هورمونی خود بر روی عملکرد بدن تاثیر می گذارد. اختلال در عملکرد هر یک از آنها می تواند مشکلات و بیماری های زیادی را ایجاد کند. افزایش و کاهش ترشحات هر یک از غدد نام برده فوق منجر به بیماری های مختلفی می شود.
تکامل دستگاه درون ریز
اکثر موجوداتی که سیستم عصبی و گردش مواد پیشرفته ای دارند دارای یک دستگاه درون ریز نیز می باشند. دستگاه درون ریز مهره داران شامل غده هیپوفیز، تیروئید و آدرنال و سلول های پخش شده در بافت ها پوششی می باشد. در بدن بیش از 50 هورمون مختلف ترشح می شود. غدد درون ریز در خلال رشد در هر سه لایه بافتی جنین اندودرم، مزودرم و اکتودرم افزایش می یابد . نوع فرآورده درون ریز نشان می دهد یک غده از کدام لایه بافتی جنینی نشات گرفته است. به طور مثال غددی که منشا اکتودرمی و اندودرمی دارند هورمون های پپتیدی و آمینی تولید می کنند. غددی که منشا مزودرمی دارند هورمون هایی با پایه لیپیدی تولید می کنند.