عوارض دیابت بر پاها

عوارض دیابت بر پاها چیست؟

عوارض دیابت بر پاها چیست؟ یکی از عوارض احتمالی دیابت ایجاد مشکلات پا است که در صورت عدم مدیریت صحیح می‌تواند عواقب جدی داشته باشد. این مشکلات پا که به عنوان عوارض پای دیابتی شناخته می‌شوند، می‌توانند از مسائل جزئی مانند خشکی پوست تا مشکلات شدیدتر مانند زخم و عفونت متغیر باشند. برای افراد مبتلا به دیابت مهم است که از عوارض احتمالی پا آگاه باشند و اقداماتی را برای پیشگیری و مدیریت آنها انجام دهند. در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی درباره تاثیر دیابت بر پاها بیان کنیم، با ما همراه باشید.

دیابت چگونه بر پاها تاثیر می‌گذارد؟

دیابت، یک بیماری مزمن است که با سطوح بالای گلوکز خون مشخص می‌شود و اگر به درستی مدیریت نشود، می‌تواند منجر به انواع مشکلات پا شود. تاثیر دیابت بر روی پاها می‌تواند قابل توجه باشد، زیرا این بیماری می‌تواند باعث آسیب عصبی، گردش خون ضعیف و افزایش خطر عفونت شود. تاثیراتی که دیابت بر پاها می‌گذارد، شامل موارد زیر است:

نوروپاتی  

یکی از شایع ترین مشکلات پا در ارتباط با دیابت، نوروپاتی یا آسیب عصبی است. سطح بالای قند خون می‌تواند به اعصاب پا آسیب برساند و منجر به از دست دادن حس و ناتوانی در احساس درد، گرما یا سرما شود. این فقدان حس می‌تواند تشخیص تاول، بریدگی یا آسیب‌های دیگر را برای افراد دیابتی در پاهای خود دشوار کند، که سپس می‌تواند عفونی شده و منجر به عوارض جدی‌تر شود.

عوارض دیابت بر پا چیست؟

گردش خون ضعیف

دیابت علاوه بر آسیب عصبی می‌تواند باعث گردش خون ضعیف در پاها شود. سطح بالای قند خون می‌تواند به رگ های خونی آسیب برساند و منجر به کاهش جریان خون در پاها شود. این موضوع می‌تواند روند بهبودی را کندتر کند و مبارزه با عفونت ها را برای بدن دشوارتر کند. گردش خون ضعیف همچنین ممکن است منجر به افزایش خطر ابتلا به زخم پا شود، زیرا پوست و بافت روی پا ممکن است اکسیژن و مواد مغذی کافی دریافت نکند.

زخم پا

زخم پا یکی از عوارض شایع و جدی دیابت است. این زخم‌ها یا زخم‌های باز روی پا می‌توانند دیر التیام پیدا کنند و در خطر عفونی شدن هستند. در صورت عدم درمان، زخم پا می‌تواند منجر به عوارض شدیدتری مانند قانقاریا یا نیاز به قطع عضو شود. افراد مبتلا به دیابت همچنین در معرض افزایش خطر ابتلا به پای شارکو هستند، وضعیتی که با استخوان‌های ضعیف در پا مشخص می‌شود که می‌تواند منجر به شکستگی و بدشکلی شود.

بیماری های رایج پا

علاوه بر این مشکلات خاص پا، افراد مبتلا به دیابت نیز بیشتر مستعد ابتلا به بیماری های رایج پا مانند خشکی پوست، پینه و عفونت های قارچی هستند. این مسائل ممکن است جزئی به نظر برسند، اما اگر به درستی مدیریت نشوند، می‌توانند منجر به عوارض جدی تری شوند. به عنوان مثال، پوست خشک می‌تواند منجر به ترک ها و شکاف هایی شود که محل ورود باکتری ها را فراهم می‌کند، در حالی که پینه ها در صورت عدم درمان مناسب می‌توانند به زخم تبدیل شوند.

روش های پیشگیری از بروز مشکلات پای ناشی از دیابت

مراقبت از پاها در افرادی که مبتلا به دیابت هستند، برای جلوگیری از بروز مشکلاتی که ذکر شد امری ضروری است. به همین منظور لازم است که فرد مبتلا به دیابت نسبت به مراقبت از پاها و حفظ بهداشت آن ها همواره هوشیار باشد. مراقبت هایی که نیاز است رعایت کنید عبارتند از:

هر روز پاهای خود را معاینه کنید یا از کسی بخواهید که هرگونه تغییر یا آسیب دیدگی را در پاهای شما بررسی کند.

بهتر است جوراب های نرم و گشاد پوشیده و از کفش های مناسب استفاده کنید. در صورتی که دچار مشکلات عروقی شده باشید، احتمال دارد پزشک پوشیدن کفش های خاص را به شما توصیه کند.

پاهای خود را هر روز با صابون و آب گرم بشویید. مطمئن باشید که آب خیلی داغ نیست.

هنگام نشستن پاها را بالا گذاشته و مرتبا انگشتان پا را نرمش دهید. انجام این کارها همراه با ورزش، به ترویج جریان خون سالم به سمت پاها کمک می‌کند.

ناخن های پا را با دقت و مرتب کوتاه کنید. شکل کوتاه کردن ناخن ها باید به صورت گرد باشد تا از فرو رفتن ناخن به داخل گوشت جلوگیری شود.

اگر روی پایتان میخچه وجود دارد مراقب باشید که هرگز اقدام به کندن این میخچه ها نکنید، زیرا این کار احتمال ابتلا به عفونت و ایجاد زخم را افزایش می‌دهد.

از پاهای خود در برابر سرما و گرما محافظت کنید زیرا قرار گرفتن در سرما و گرمای شدید می‌تواند به پای افراد مبتلا به دیابت آسیب برساند.

از سیگار کشیدن پرهیز کنید زیرا سیگار بر جریان خون در بافت بدن تاثیر منفی می‎‌گذارد.

درباره عوارض دیابت بر پاها

چه زمانی باید برای مشکلات پای دیابتی به پزشک مراجعه کنیم؟

مشکلات پای دیابتی می‌تواند اگر به موقع و به طور مناسب رسیدگی نشود، جدی و بالقوه تهدید کننده زندگی باشد. برای افراد مبتلا به دیابت مهم است که از علائم و نشانه های عوارض پا آگاه باشند و در صورت لزوم به دنبال مراقبت های پزشکی باشند. بهتر است برای پیشگیری از عوارض دیابت بر پاها، افراد دیابتی به طور مرتب زیر نظر بهترین متخصص غدد تهران باشند. متخصص داخلی می‌تواند به شما در کنترل و درمان دیابت کمک کند، به طوری که به مرحله قطع عضو نرسید. در صورتی که هر یک از علائم زیر را مشاهده کردید، حتما به متخصص مراجعه کنید:

  • تغییر در رنگ یا دمای پوست روی پاها
  • ناخن های فرورفته
  • تورم در پا یا مچ پا
  • وجود میخچه و پینه
  • ناخن های پا آلوده به قارچ
  • ترک های خشک در پوست بخصوص در اطراف پاشنه پا

سوالات متداول

آیا قند خون باعث پا درد می‌شود؟

بله در افرادی دیابت نوع 2 دارند، فرد ممکن است از پا درد شکایت کند. این یک علامت از دردهای دیابت عصبی است. درد از بالای ران و تنها در یکی از پاها شروع می‌شود. ممکن است لگن و یا کمر فرد را هم درگیر کند.

قرمز شدن پای دیابتی نشانه چیست؟

قرمز شدن پاهای افراد دیابتی می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد. اگر این قرمزی رو به کبودی می‌رود خطرناک است و فوراً باید به پزشک مراجعه کنید.

علائم قند خون عصبی چیست؟

نشانه های آن می‌توانند تشنگی بسیار شدید، خشکی دهان، احساس ضعف و بی حالی، سردردهای مکرر، تاری دید، تکرر ادرار و حال تهوع باشند.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *