هیپوکلسمی یک یافته بالینی شایع است ، به خصوص به دلیل تعداد روز افزون بیمارانی که به طور مزمن همودیالیز می شوند.
کلسیم فراوان ترین ماده معدنی بدن بوده ، 99% آن در استخوان ذخیره می شود .در پلاسما کلسیم یا به پروتئین چسبیده است یا به حالت یونیزه می باشد. که در واقع این حالت یونیزه شکل در دسترس می باشد .
کاهش کلسیم پلاسما ترشح هورمون پاراتیروئید را تحریک می کند این مساله با کاهش کلسیم از طریق تحریک جذب کلسیم از استخوان ، جذب کلسیم از روده و فعال کردن ویتامین D مقابله می کند .
هیپوکلسمی به صورت سطح سرمی کلسیم زیز 8.5 میلی گرم در دسی لیتر تعریف می شود ولی هیپوکلسمی متابولیک واقعی نیاز به کاهش سطح کلسیم آزاد یونیزه (فعال ) دارد.
سبب شناسی ، همه گیر شناسی و عوامل خطر
- در مورد تنظیم کلسیم درفصل هیپرکلسمی بحث شده است
- هیپوپاراتیروئیدی یک علت شایع هیپوکلسمی است .
ممکن است به دلیل هیپوپاراتیروئیدی اولیه ناشی از هیپومنیزیمی ، تخریب خود ایمنی ، جراحی تیروئید یا پاراتیروئید یا بیماری ارتشاحی باشد .
- کمبود ویتامین D ( به طور مثال مصرف غذایی کم ، سوء جذب ویتامین D ، قرار گرفتن در معرض نور خورشید به میزان ناکافی ، نارسایی کلیوی یا کبدی و مصرف داروهای ضد تشنج ) نیز می تواند باعث هپوکلسمی شود.
- هیپوآلبومینمی باعث کاهش سطح کل کلسیم سرم می شود اما اگر سطح کلسیم آزاد یونیزه طبیعی باشد لزوماً موجب بروز علائم نمی شود .
آلکالوز تنفسی حاد ممکن است به دلیل افزایش اتصال به آلبومین باعث کاهش سطح کلسیم شود .
- تا 10 درصد از بیمارانی که به دلیل مراحل پایانی سرطان بستری می شوند و تا 50 درصد از بیمارانی که در بخش مراقبت های ویژه بستری هستند ممکن است دچار هیپوکلسمی شوند .
تظاهرات بیمار
- شدت علائم به سرعت پایین افتادن کلسیم سرم بستگی دارد
- ضعف و خستگی
- پارستزی
- تحریک پذیری عصبی – عضلانی
- خشکی پوست
- علائم شدید حاد نادر است ولی مداخله سریع را می طلبد
- آریتمی های قلبی
- نارسایی قلبی احتقانی و افت فشار خون ناشی از کاهش قدرت انقباض قلب
برخی از خدمات دکتر زمان زاده متخصص دیابت و بهترین متخصص غدد در تهران
منتظر انتقادات و پیشنهادات شما عزیزان هستیم .