علائم پرکاری تیروئید در زنان باردار چیست؟ بسیاری از خانم ها هیچ سابقه خانوادگی وی ا پیش زمینه برای ابتلا به تیروئید پرکار را ندارند اما در دوران بارداری ممکن است به آن مبتلا شوند. علت آن چیست؟ چه اتفاقی در دوران بارداری می افتد که یک خانم تیروئید آن بیش از حد فعال می شود. بیماری تیروئید گروهی از اختلالات است که این غده را تحت تاثیر قرار می دهد. در این مطلب با بهره گیری از دانش و تجربه دکتر مهران زمان زاده می خواهیم در مورد پرکاری تیروئید در بارداری بیشتر صحبت کنیم. دکتر مهران زمان زاده بهترین متخصص غدد تهران است که بیماران تیروئید زیادی زیر نظر ایشان درمان شدند.
آنچه باید در مورد پرکاری تیروئید در زنان باردار بدانید
هورمون تیروئید به رشد طبیعی مغز و سیستم عصبی جنین کمک می کند. در طول سه ماهه اول بارداری، رشد جنین به تامین هورمون تیروئید شما بستگی دارد. این هورمون از طریق جفت به جنین منتقل می شود. هفته دوازدهم تیروئید جنین کار خود را شروع می کند اما تا هفته هجدهم و بیستم بارداری، هورمون تیروئید کافی تولید نمی کند.
دو هورمون مرتبط با بارداری گنادوتروپین و استروژن هستند. این دو هورمون باعث افزایش سطح هورمون تیروئید در خون شما می شوند. تیروئید در زنان در دوران بارداری ممکن است کمی بزرگتر شود. تشخیص مشکلات تیروئید در بارداری به دلیل تغییراتی در ترشح هورمون تیروئید، دشوار است. البته برخی از علائم پرکاری تیروئید یا کم کاری تیروئید به راحتی قابل تشخیص هستند.
پرکاری تیروئید در زنان باردار چه تاثیری روی جنین می گذارد؟
این مشکل می تواند موجب مشکلات دیگری در بارداری شود که به ترتیب عبارتند از:
سقط جنین
تولد زودرس
وزن کم هنگام تولد
افزایش خطرناک فشار خون در اواخر بارداری
شدید شدن ناگهانی علائم بیماری در مادر
نارسایی قلبی
ابتلای کودک به بیماری تیروئید و داشتن علائمی مانند تپش قلب بالا
علائم پرکاری تیروئید در زنان باردار
ضربان قلب سریع و نامنظم
دست های لرزان
کاهش وزن بی دلیل
عدم افزایش وزن طبیعی در بارداری
علت پرکاری تیروئید در زنان باردار
پرکاری تیروئید در بارداری معمولاً ناشی از بیماری گریوز است و در 1 تا 4 مورد از هر 1000 بارداری رخ می دهد. بیماری گریوز یک اختلال خود ایمنی است. با این بیماری سیستم ایمنی بدن شما آنتی بادی هایی می سازد که باعث می شود تیروئید بیش از حد هورمون تیروئید تولید کند. این آنتی بادی ایمونوگلوبولین تحریک کننده تیروئید است.
چگونگی تشخیص پرکاری تیروئید در زنان باردار
پزشک علائم شما را بررسی می کند و آزمایش خون برای اندازه گیری سطح هورمون تیروئید شما تجویز می کند. همچنین پزشک در آزمایش خون میزان آنتی بادی ها را بررسی می کند. سابقه بیماری گریوز و یا پیشامد چنین بیماری می بایست برای مادر بررسی شود. چرا که این بیماری به نوبه خود می تواند موجب پرکاری تیروئید شود.
سوالات متداول
بله. البته اگر خفیف باشد نیازی به درمان ندارد و تنها باید از طریق تغذیه کنترل شود. در صورتی که شدید شود متخصص غدد و داخلی برای شما داروهای ضد تیروئید تجویز می کند.
در صورتی که مشکل تیروئید در دوران بارداری کنترل و یا درمان نشود، می تواند منجر به سقط و یا زایمان زودرس شود.
بله. مقادیر بسیار کمی از دارو به شیر مادر منتقل می شود. چون دوز مصرفی دارو برای مادر بسیار پایین است.
بله این مشکل به نوبه خود میتواند موجب سقط جنین شود. اگر این مشکل را دارید بهتر است پیش از اقدام برای بارداری آن را درمان کنید.
شما این مشکل را می توانید بر اساس رژیم غذایی و یا سبک تغذیه ای که پزشک توصیه می کند، کنترل کنید. البته اگر مشکل شما در وضعیت حادی قرار دارد، بهتر است درمان دارویی را زیر نظر متخصص غدد و داخلی شروع کنید.
کلام پایانی
پرکاری تیروئید در بارداری یکی از مشکلاتی است که نیمی از زنان جامعه با آن درگیر هستند. اکثر این خانمها پیش از بارداری سابقه تیروئید دارند. به ندرت پیش می آید که خانمی در بارداری دچار پرکاری و یا کم کاری تیروئید شود. با این وجود انجام غربالگری های سه ماهه اول زیر نظر متخصص زنان به تشخیص این بیماری می تواند کمک کند. خانمها زیر نظر متخصص غدد و داخلی باید این بیماری را کنترل و درمان کنند تا موجب سقط و یا زایمان زودرس نشود.