دیابت چه ارتباطی با چاقی دارد؟ یکی از دردسرهای اضافه وزن، افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع دو، بیماری های قلبی و سکته است. حتی اگر سابقه ی دیابت نداشته باشید، چاقی دیر یا زود شما را در معرض دیابت قرار میدهد و باعث میشود در صورت ابتلا، دیابت سریعتر پیشرفت کند. در این مقاله قصد داریم به ارتباط بین چاقی و دیابت بپردازیم، برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.
ارتباط بین دیابت و چاقی
چاقی، که به عنوان تجمع بیش از حد چربی در بدن تعریف میشود، یک عامل خطر اصلی برای ایجاد بیماری دیابت نوع دوم است. ارتباط بین چاقی و دیابت نوع 2 به خوبی ثابت شده است، تقریباً 90 درصد افراد مبتلا به دیابت نوع 2 دارای اضافه وزن یا چاق هستند. چربی اضافی بدن، به ویژه چاقی احشایی (چربی اطراف شکم)، به مقاومت به انسولین، یک مکانیسم اساسی اساسی در ایجاد دیابت نوع 2 کمک میکند. مقاومت به انسولین توانایی بدن برای استفاده موثر از انسولین را مختل میکند و منجر به افزایش سطح گلوکز خون و در نهایت ایجاد دیابت میشود. برعکس، دیابت نیز میتواند به ایجاد و تشدید چاقی کمک کند. وجود دیابت، به ویژه زمانی که به خوبی کنترل نمیشود، میتواند منجر به اختلالات متابولیک شود که باعث افزایش وزن شده و مانع تلاش برای کاهش وزن میشود. به عنوان مثال، درمان با انسولین، یک درمان رایج برای افراد مبتلا به دیابت، میتواند با تحریک ذخیرهسازی چربی و جلوگیری از تجزیه ذخایر چربی، افزایش وزن را افزایش دهد. علاوه بر این، نوسانات در سطح گلوکز خون میتواند بر اشتها و دریافت غذا تأثیر بگذارد و به طور بالقوه منجر به پرخوری و افزایش وزن شود.
چاقی در کدام نوع دیابت بیشتر قابل مشاهده است؟
چاقی یک عامل خطر اصلی برای ابتلا به دیابت نوع 2 است و ارتباط بین این دو بیماری به خوبی ثابت شده است. تحقیقات نشان داده است که اضافه وزن بدن، به ویژه در ناحیه شکم، میتواند خطر ابتلا به مقاومت به انسولین و در نهایت دیابت نوع 2 را افزایش دهد. در واقع، چاقی یکی از قوی ترین عوامل خطر برای دیابت نوع 2 در نظر گرفته میشود و شیوع هر دو بیماری در سال های اخیر به طور پیوسته در حال افزایش بوده است. این بیماری بیشتر در افراد بالای 30 سال قابل مشاهده است. شروع این بیماری بسیار آهسته بوده و از علائم این بیماری میتوان به تاری دید، بهبودی دیررس زخم، احساس سوزش و بی حسی در انگشتان پاها اشاره کرد.
علائم وجود دیابت در افراد چاق چیست؟
یکی از شایع ترین نشانه های دیابت در افراد دارای اضافه وزن افزایش تشنگی و ادرار است. این موضوع به این دلیل رخ میدهد که بدن قادر به پردازش موثر گلوکز نیست و منجر به افزایش قند در خون میشود. در نتیجه، کلیه ها اضافه کاری میکنند تا قند اضافی را از خون دفع کنند که منجر به افزایش ادرار میشود. این به نوبه خود میتواند منجر به کم آبی بدن و افزایش تشنگی شود زیرا بدن تلاش میکند تا مایعات از دست رفته را جبران کند. یکی دیگر از علائم رایج دیابت در افراد دارای اضافه وزن، خستگی و ضعف است. وقتی بدن نتواند به طور موثر از گلوکز برای انرژی استفاده کند، میتواند منجر به احساس خستگی و ضعف شود. این اتفاق میتواند به ویژه بعد از غذا (زمانی که سطح قند خون افزایش مییابد و سپس به سرعت کاهش مییابد) رخ دهد که منجر به کاهش ناگهانی سطح انرژی میشود. علاوه بر این علائم، افرادی که اضافه وزن و دیابت دارند نیز ممکن است تاری دید را تجربه کنند، زیرا سطوح بالای گلوکز در خون میتواند بر شکل عدسی چشم تاثیر بگذارد و منجر به مشکل در تمرکز شود. آنها همچنین ممکن است بیشتر مستعد ابتلا به عفونت ها، به ویژه عفونت های قارچی باشند، زیرا سطوح بالای قند در خون میتواند محیط ایده آلی را برای رشد مخمرها فراهم کند. افرادی که اضافه وزن و دیابت دارند نیز ممکن است در معرض افزایش خطر ابتلا به عوارض این بیماری مانند بیماری قلبی، سکته مغزی و آسیب عصبی باشند. زیرا اضافه وزن میتواند اثرات دیابت را بر بدن تشدید کند و در طول زمان منجر به آسیب شدیدتر و گسترده تر شود.