دلایل توقف رشد کودک چیست؟ جواب این سوال برای بسیاری از والدین بسیار مهم هستند. چرا که آنها به دنبال بهبود رشد کودک خود از لحلاظ قد و سلامت جسمی می باشند. اگر رشد کودک بدون هیچ مشکلی ادامه پیدا کند، هیچ مشکلی برای فرزند شما بوجود نخواهد آمد. در مقابل اگر رشد کودک شما متوقف شود، احتمالا مشکلی وجود دارد که باید برطرف شود. دلیل این مشکل چیست و چگونه می توان آن را رفع کرد؟ برای رفع این مشکلات شما می توانید به متخصص غدد و داخلی مراجعه داشته باشید تا مشکل کودک شما مورد بررسی قرار گیرد. در این مطلب بیانات دکتر مهران زمان زاده بهترین متخصص داخلی تهران را در رابطه با دلایل توقف رشد کودک برای شما بیان خواهیم کرد.
دلایل توقف رشد کودک و آنچه که باید در مورد آن بدانید
یکی از دلایل بسیار مهم در رشد کودک توقف رشد وزنی او است. دقیقا هنگامی که کودکی وزنش تغییر نمی کند، در واقع به شما هشدار می دهد. طبق تحقیقات بیشترین توقف رشد کودک می تواند از هفت ماهگی شروع شود. به همین دلیل است که پساز هفت ماهگی یک تغذیه متفاوت برای کودک در نظر گرفته می شود. توجه به این تغذیه می تواند سهم عظیمی در رشد کودک شما داشته باشد. در ادامه این مطلب به دلایل توقف رشد کودک را برای شما بیان خواهیم کرد.
تغذیه
یکی از دلایل توقف رشد کودک که بسیار مهم است، تغذیه می باشد. کودک شما می بایست پس از تولد با شیر مادر تغذیه کند. پس از هفت ماهگی پرستار خانواده برنامه غذایی سبک اما مقوی را برای کودک شما در نظر می گیرد. بهتر است در غذا دادن به کودک خود عجله نکنید و غذاهای سنگین به او نخورانید. این کار بدتر موجب مشکلات گوارشی برای کودک شده که به نوبه خود موجب بی اشتهایی و عدم رسیدن مواد مغذی به بدن می شود.
خواب
داشتن خواب کافی برای کودک بسیار لازم و حیاتی است. اگر کودک شما خواب کافی نداشته باشد، بدخلق و بی اشتها می شود. سعی کنید اگر کودک مشکلی دارد، او را نزد پزشک ببرید. پزشک با معاینه و تجویز دارو می تواند به رفع این مشکلات کمک کند.
ورزش و فعالیت منظم
یکی از دلایل توقف رشد کودک، کم تحرکی او است. منظور از کم تحرکی برای نوزادان این است که والدین کمکی به شور و نشاط او نمی کنند. نوزاد باید به طور روزانه برنامه ورزش و بازی داده باشد. یعنی این ورزش و نرمش ها توسط مادر یا پدر با حرکت دادن دست ها و پاها انجام شود. کودک پس از فعالیت بدنی احساس نشاط بیشتری دارد و می تواند به خوبی تغذیه کند.
این برنامه باید تا بزرگسالی ادامه پیدا کند. یعنی کودک شما پس از دو سالگی باید فعالیت روزانه و منظم داشته باشد. در کلاس های ورزشی مانند ایروبیک، شنا و هر گونه ورزش مناسب بدن شرکت کند.
هورمون ها
یکی دیگر از دلایل توقف رشد کودک کمبود برخی هورمون ها در بدن است. این هورمون ها توسط غدد ما در بدن ترشح می شوند. بنابراین شما می بایست فرزند خود را برای غربالگری ها هر چند ماه یکبار نزد پزشک ببرید تا از هورمون ها و فعالیت غدد در بدن او اطمینان حاصل کنید. پزشک متخصص با تشخیص مشکلات هورمونی از روش های درمانی برای رفع این مشکل و رشد کودک استفاده می کند.
ژنتیک
یکی از مهم ترین دلایل توقف رشد کودک یا اختلال رشددر کودکان، مسائل زنتیکی است. هر یک از والدین با داشتن اختلال رشد یا مشکلات غدد، می توانند آن را به فرزند خود به صورت ژنتیکی منتقل کنند. والدین در صورت وجود مشکل بهتر است پیش از بارداری زیر نظر متخصص باشند و با مشور پزشک اقدام به باروری کنند.
جنسیت
پسرها نسبت به دخترها در بزرگسالی رشد قدی بیشتری دارند. در صورتی که در کودکان دخترها نسبت به پسران جلوتر هستند. اگر پسران در دوران بلوغ نسبت به خانم ها رشد خوبی نداشته باشند، ممکن است مشکلات رشدی داشته باشند. این افراد مشکلات رشدی از کودکی با آنها همراه بودند اما متوجه این موضوع نشده بودند. می توان میانگین قد دختران را نسبت به پسران در این سنین زیر نظر گرفت.
سوالات متداول از دلایل توقف رشد کودک
پس از بلوغ صفحات رشد استخوانه متوقف و در نهایت بسته می شوند. بنابراین پس از آن دیگر فرد هیچ رشد قدی نمی تواند داشته باشد.
وقت کودک شما به دوره نوجوانی می رشد، هورمون های جنسی استروژن و تستوسترون در اون افزایش پیدا می کند. این موضوع باعث می شود بلوغ و رشد او دستخوش یک جهش شود. این تغییرات نه تنها موجب رشد اندام های جنسی می شوند، بلکه باعث می شوند قد شما نیز رشد کند.
کلام پایانی
در این مطلب درباره دلایل توقف رشد کودکان صحبت کردیم. اینکه چه عواملی در این موضوع دخیل هستند و می توانند موجب توقف رشد کودک شوند. DNA هر فرد تعیین می کند که رشد او چگونه خواهد بود. البته عوامل دیگری مانند تغذیه، رشد و ورزش روی این موضوع به طور قابل توجهی تاثیر